ARGENTÍNA
főváros: Buenos Aires
pénznem: peso
nyelv: spanyol
ennyien laknak ott: 29 630 000
Dél-Amerika délkeleti részén fekszik,területe észak-déli irányban a Baktérítõtõl a Tûzföldig terjed.Keleti határa az Atlanti-óceán.Szomszédos országai: Chile,Bolívia,Paraguay,Brazília és Urugay.
Területe: 2.766.899 km2 Lakosság: 31.929.000 fõ Hivatalos nyelv: spanyol Pénznem : Peso
Éghajlat: északon szubtrópusi,a pampákon mérsékelt, Patagóniában szélsõségesen kontinentális,az Andok keleti lejtõin csapadékszegény hegyvidéki. Legmagasabb hegycsúcs: Aconcagua 6959 m
Gazdasági élet : ipari-agrár ország
A XVI.század elején fedezték fel és gyarmatosították a spanyolok.1816-ban kiáltották ki a függetlenségét.A XIX.század második felében gazdaságilag fellendült és az európai kivándorlók egyik legnagyobb befogadó országává vált.A lakosság 97%-a európai eredetû (fõleg olasz,német,spanyol de több tízezerre tehetõ a magyarok száma is). 1943-ban katonai puccsal került hatalomra Juan Domingo Perón,akit 1946-ban köztársasági elnökké kiáltottak ki.1955-ben szintén katonai puccs buktatta meg Perón diktatúráját.
Államforma: szövetségi köztársaság Közigazgatási beosztás: 22 tartomány (província),1 szövetségi kerület (distrito federal),1 terület (territorio). Fõvárosa: Buenos Aires 2.924.000 fõ(11.126.000 az elõvárosokkal együtt)
További extrákért: www.argentina.lap.hu
Recept:
Argentína
Dél-Amerika hatalmas területén különbözõ népek élnek. Indiánok és spanyolok, német és olasz bevándorlók, portugálok, afrikaiak formálták és alakították Latin-Amerikaikultúráját - és konyháját is. A hatások különbözõek, s így lettek ételeik is mások-mások. Elsõként argentín receptekkel ismertkedhetnek meg rovatunkban.
Almaleves Hozzávalók: fél kiló hámozott, gerezdekre vágott alma, egy citrom héja, 10 dkg culor, egy maroknyi mazsola, 1 tojás sárgája Az almára öntsünk annyi vizet, hogy ellepje, és a citromhéjjal együtt fõzzük addig, amíg az alma megpuhul. Turmixoljuk össze, adjuk hozzá a cukrot, a mazsolát és a tojássárgát. Habverõvel keverjük habosra, hûtsük le, és hidegen tálaljuk.
Marhanyelv mandulamártásban Hozzávalók: 1 darab fõtt marhanyelv vékonyan szeletelve, 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál olaj, 1 apróra vágott paradicsom, 10 dkg darált mandula, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 2,5 dl víz, amelyben a nyelv fõtt, néhány evõkanál zsemlemorzsa A fokhagymát összezúzzuk és az olajon megfuttatjuk. Ha pirulni kezd, hozzáadjuk az összes hozzávalót - a zsemlemorzsa kivételével -, és gyenge lángon 10 percig fõzzük. Ezután belekeverjük a zsemlemorzsát, így a mártás sûrûbb lesz kissé. A marhanyelvet tálra rakjuk, ráöntjük a mártást. Melegen tálaljuk, petrezselymes burgonyával.
Mandulás sütemény Hozzávalók: 4 tojás, 20 + 15 dkg cukor, 10 dkg hámozott, pirított mandula apróra vágva, 1 citrom reszelt héja A tojások sárgáját keverjük ki 20 dkg cukorral, adjuk hozzá 1 tojás felvert habját, majd a citromhéjat és a mandulát. Öntsük kivajazott vagy sütõpapírral bélelt tepsibe és langyos sütõben 25 percig süssük. Közben elkészíthetjük a sütemény tetejét: 15 dkg cukorból és 4 evõkanál vízbõl szirupot fõzünk, egészen addig, amíg a kanálról lecsepegtetve szálakat nem ereszt. Verjük fel a megmaradt három tojásfehérjét, és keverjük össze a már kihûlt sziruppal. Öntsük a süteményre, tegyük vissza a langyos sütõbe, amíg a teteje aranybarnára
|